Yer Mühendisliği Dergisi 2016 Sayısı Baskıda

Değerli okurlarımız,

Yeni yıla girerken, bazı güçlüklere rağmen, Yer Mühendisliği dergisinin 2016 yılına ait ilk ve tek sayısını sizlere sunmanın kıvancını yaşıyoruz.

Derneğimiz, Yer Mühendisliği dergisini yılda dört sayı olarak yayınlamayı hedeflemiş ve bunu ilk iki yıl başarıyla gerçekleştirmiştir. Ancak, 2016 yılında yaşanan ekonomik nedenlerden dolayı dergimizin imtiyaz sahibi olan yayıncı kuruluşun dergiyi çıkaramayacağını bildirmesi üzerine yayıncı ile olan sözleşme karşılıklı anlaşarak feshedilmiştir. 2016 yılı başında yeni yayıncı arayışına girilmiş ve ARC Yayıncılık Ltd. Şti ile Eylül 2016'da sözleşme imzalanmış olup, Ekim 2016'da Yer Mühendisliği dergisinin yeniden yayın hayatına başlaması için yasal süreç tamamlanmıştır. Elimizde olmayan bu süreç ve dergimizin yayın hayatının kesintiye uğramasından dolayı sizlerden özür diliyor ve bu gecikmeyi anlayışla karşılayacağınıza inanıyoruz.

Derneğimizin yayın organı Yer Mühendisliği dergisi, uygulamada gerçekleştirilen projeleri, sorun odaklı pratik çözümlere ilişkin örnekleri, üyelerimizi ve sektörü yakından ilgilendiren yer mühendisliğinin değişik konuları ile ilgili haberleri vb. yenilikleri okuyuculara ulaştırarak, ilgili disiplinler arası teknik iletişimin ve bilgi alışverişinin geliştirilmesi ve özellikle uygulayıcı ve akademik kuruluş mensupları arasında daha etkin bir bağın kurulması amacıyla, 2014 yılında yayın hayatına başlamıştır. Bu süreçte özellikle uygulayıcı kurum ve kuruluşlarımızın başarı ile tamamladıkları projelere ilişkin röportajlar vererek deneyimlerini üyelerimiz ve yer mühendisliği sektörü ile paylaşımları okuyucu kitlesi tarafından yoğun ilgi görmüş ve takdir toplamıştır. Yine bu süreçte, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör mensupları ve akademisyenler tarafından yazılan teknik yazıların okuyucularımız tarafından büyük ilgi görmesinden mutluluk duyduk. Üyelerimizin ve okurlarımızın Yer Mühendisliği dergisine olan bu verimli ve etkin katkılarının yeni dönemde de artarak devam edeceğinden kuşku duymuyoruz. Siz değerli okurlarımızın göndereceği yazı ve haberler ile yapacağınız söyleşilerin dergimizin yayın hayatı açısından önemini vurguluyor, katkı ve katılımlarınız için şimdiden içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Mühendislik Jeolojisi Derneği tarafından periyodik olarak iki yılda bir düzenlenmesi öngörülen Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu “MÜHJEO'2017”, Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Mersin Üniversitesi ile Derneğimizin katılımıyla ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın da desteğiyle 12-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Yerleşkesinde (Adana) düzenlenecektir. Sempozyum hazırlıklarına ve bildiri özetlerinin kabulüne başlanmıştır. MÜHJEO‘2017'nin katılımcılar arasında bilimsel ve teknik anlamda yaygın ve yararlı bir iletişimin ve işbirliğinin sağlandığı, dostlukların pekiştiği bir şölen havasında gerçekleşmesi için üyelerimizin ve konuya ilgi duyan kurum ve kuruluşlar ile özel kuruluşların bildiri sunumuyla, delege olarak ve stant açarak bu sempozyuma katılım, ilgi ve desteklerini bekliyoruz.

Derneğimiz tarafından Erguvanlı Mühendislik Jeolojisi Ödülleri 2017 yılında da uluslararası makale, doktora tezi, yüksek lisans tezi ve bitirme ödevi/tasarım projesi kategorilerinde verilecektir. Ödül başvurularına ilişkin duyuru Derneğimiz tarafından 2017 yılı başında üniversitelerin ve kamu kuruluşlarının ilgili bölümlerine/birimlerine gönderilecek olup, ayrıca derneğimizin www.muhjeoder.org.tr sitesinden takip edilebilir. Farklı kategorilerde aday gösterilen eserler, her kategori için üçer bağımsız üyeden oluşturulan jüriler tarafından değerlendirilecektir. Jüri raporları doğrultusunda layık görülenlerin ödülleri 12-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirilecek MÜHJEO-2017'nin açılış töreninde verilecektir.

17 Kasım 2016 tarihinde Siirt'in Şirvan ilçesindeki bakır açık işletmesinde meydana gelen heyelan sonucu yaşamlarını yitiren madenci kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve milletimize başsağlığı ve bu tür olayların tekrarlanmamasını diliyoruz.

Bir sonraki sayımızda buluşmak üzere, Yeni Yılınızı içtenlikle kutlar, sağlık, esenlik ve başarılar dilerim.

Saygılarımla

Prof. Dr. Reşat Ulusay